5 architecturale tips voor een citytrip Rotterdam

Op amper anderhalf uur rijden met de wagen vanuit de Kempen ligt de grootste haven van Europa. Daarrond werden de voorbije jaren architecturale parels gebouwd naar ontwerpen van onder meer Rem Koolhaas, Piet Blom en Ben van Berkel. Welkom in Rotterdam!

Quizvraag: welk gebouw wedijvert met ‘onze’ Antwerpse Boerentoren voor de titel van eerste Europese wolkenkrabber? Antwoord: het elf verdiepingen hoge Witte Huis in Rotterdam uit 1897. Bezoek zeker een van de drie cafés op de begane grond van het zorgvuldig gerestaureerde gebouw. Al meer dan honderd jaar staan de Rotterdammers open voor gedurfde architectuur. Liefhebbers worden er vergast op een lappendeken aan bouwstijlen. Dit zijn enkele van de must-sees.

1. Van Nellefabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1930)

Het Witte Huis was een van de weinige historische Rotterdamse gebouwen die de Tweede Wereldoorlog overleefden. Ook de Van Nellefabriek, een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen, bleef gespaard. Meer dan zestig jaar lang werd er onder meer koffie, thee, tabak, kauwgom en pudding gefabriceerd. Sinds 2014 is het complex Unesco Werelderfgoed. Er is een bezoekerscentrum met tentoonstelling, de fabriek zelf bezoeken kan enkel tijdens evenementen of in groep met een gids. Hou de website in de gaten!

2. Kubuswoningen (Piet Blom, 1984)

Piet Blom beschouwde zijn paalwoningen nabij de straat de Blaak als bomen, vandaar dat dit complex de bijnaam het Blaakse Bos kreeg. Het project omvat 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen in de vorm van een gekantelde kubus op een paal. Een ervan, de Kijk-kubus, herbergt een publiek museum, een andere is verbouwd tot een Stayokay-hotel.

3. Erasmusbrug (Ben van Berkel, 1996)

Deze meer dan 800 meter lange brug, vernoemd naar humanist Desiderius Erasmus, verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum. Haar karakteristieke vorm gaf haar de bijnaam ‘De Zwaan’. Extra tip: de Erasmusbrug komt prominent in beeld tijdens onder meer de Red Bull Air Race Rotterdam, de Wereldhavendagen en de Marathon Rotterdam.

4. De Rotterdam (Rem Koolhaas, 2013)

Vlak bij de Erasmusbrug vallen de drie torens van De Rotterdam onmiddellijk op. Op ongeveer 90 meter hoogte verspringen ze in verschillende richtingen. De Rotterdam, de dichtst bebouwde oppervlakte van Nederland, herbergt onder meer kantoren, appartementen, horeca en fitness. Dagelijks passeren er ongeveer 5000 mensen.

5. Hotels: Mainport Design hotel en SS Rotterdam

Overnachtingsmogelijkheden zat in Rotterdam. Twee tips voor wie het net dat tikje meer mag zijn. Het Mainport Design Hotel verwent haar gasten met onder meer privésauna’s, een exclusieve wereldkeuken en vijfsterreninterieurs. Zoals de naam al doet vermoeden is het SS Rotterdam gevestigd in een voormalige oceaanstomer.