5 beroemde ontwerpen van architect Eero Saarinen

Eero Saarinen was een van de Masters van het 20e eeuwse design. Zijn Tulip stoelen en tafels zijn nog steeds erg populair. Maar hij trad ook in de voetsporen van zijn vader als vernieuwend architect. Dit zijn zijn vijf beroemdste gebouwen.

1. General Motors Technical Center

Locatie: Warren, Michigan, USA
Voltooid: 1955

Het ‘Tech Center’ van GM werd officieel geopend op 16 mei 1956 door de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower. Het omvat 38 gebouwen, 18 kilometer wegen en plaats voor meer dan 21 000 werknemers. Dit was het eerste grote project van Saarinen nadat hij het kantoor van zijn vader had verlaten. Al bij de opening werd het Tech Center omschreven als “een industrieel Versailles”. De architecturale stijl en de toegepaste methodes zorgden voor nieuwe opdrachten van onder meer IBM en Bell Labs. In 2014 werd het gebouw uitgeroepen tot een National Historic Landmark.

2. Kresge Auditorium, Massachusetts Institute of Technology

Locatie: Cambridge, Massachusetts, USA
Voltooid: 1955

Saarinen ontwierp deze zaal samen met de nabijgelegen kapel. Opvallendste elementen zijn de grote glaspartijen en het dunne dak. Dat weegt amper 1200 ton en had geen andere ondersteuning dan de zijmuren nodig. Zo heeft iedereen in de zaal een ongehinderd zicht. Zwevende akoestische ‘wolken’ zorgen voor de perfecte akoestiek. Het gebouw omvat een concertzaal, een kleinere theaterzaal, repetitielokalen, kleedkamers, kantoren, badkamers en lounges.

3. United States Embassy

Locatie: London, England
Voltooid: 1960

In 1960 opende in Londen de eerste ambassade die ontworpen was als een ambassade. Het indrukwekkende bouwwerk aan Grosvenor Square, de grootste West-Europese ambassade, is ook het enige van Eero Saarinen in het Verenigd Koninkrijk. De architect liet zich voor zijn plannen inspireren door het paleis van de Doge in Venetië. Het resultaat was een gebouw met negen verdiepingen, waarvan drie ondergronds, met 600 kamers en plaats voor 750 werknemers. Sinds januari 2018 is de Amerikaanse ambassade gevestigd in een nieuw gebouw in Nine Elms.

4. TWA Flight Center, John F. Kennedy International Airport

Locatie: New York, New York, USA
Voltooid: 1962

Het TWA Flight Center was de terminal voor alle vluchten van Trans World Airlines van of naar John F. Kennedy International Airport, een van de drukste vlieghavens ter wereld. Vandaag maakt het deel uit van de terminal van JetBlue Airways. Dankzij het dunne dubbele dak in de vorm van vleugels en de grote ramen is het allicht het meest iconische van Saarinens ontwerpen. “Het was de bedoeling om passerende passagiers een volledig ontworpen omgeving te laten ervaren, waarin elk onderdeel voort komt uit een ander en alles behoort tot dezelfde vormelijke wereld.”

5. Gateway Arch

Locatie: St. Louis, Missouri, USA
Voltooid: 1965

De Gateway Arch maakt deel uit van het Jefferson National Expension Memorial park, dat werd opgericht ter herinnering aan de westelijke verovering van Amerika. Deze 192 meter lange boog in roestvrij staal is het grootste door de mens gemaakte monument in Noord- en Zuid-Amerika. Saarinens vader Eliel had ook een ontwerp ingestuurd en werd per ongeluk verwittigd dat hij bij de laatste kanshebbers zat. Toen twee uur later het bericht kwam dat niet hij maar zijn zoon nog kans maakte, opende hij een tweede fles champagne om te vieren.