7 Series Chair – Fritz Hansen

De Series 7 Chair van Fritz Hansen, ontworpen door Arne Jacobsen, is een iconisch meubelstuk dat elegantie, comfort en veelzijdigheid combineert. Met zijn innovatieve gebruik van gebogen houtfineer, tijdloze esthetiek en brede scala aan afwerkingen, blijft de Series 7 Chair een geliefde keuze voor zowel designliefhebbers als professionals in de interieurwereld.

De Series 7 Chair, ontworpen door de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen in 1955, is een iconische stoel die wereldwijd bekend staat om zijn elegante, minimalistische ontwerp en veelzijdigheid. Geproduceerd door Fritz Hansen, is de Series 7 Chair een van de meest succesvolle en herkenbare meubelontwerpen van de 20e eeuw.

Ontwerp en Kenmerken

De Series 7 Chair is gemaakt van vormgeperst houtfineer, een techniek die Jacobsen perfectioneerde. Het gebruik van gebogen fineer zorgt voor een naadloze, vloeiende vorm die zowel sterk als flexibel is.

De stoel is ontworpen met de gebruiker in gedachten en biedt uitstekende ergonomische ondersteuning. De gebogen rugleuning en zitting passen zich aan de contouren van het lichaam aan, waardoor de stoel comfortabel is voor langdurig gebruik.

Het ontwerp van de Series 7 Chair is elegant en tijdloos, gekenmerkt door zijn slanke, organische vorm en minimalistische lijnen. De stoel heeft een eenvoudige uitstraling die past in een breed scala aan interieurstijlen.

Materialen en Afwerkingen

De stoel is verkrijgbaar in verschillende houtfineerafwerkingen, waaronder esdoorn, beuken, kersen, walnoot en eiken. Daarnaast zijn er ook gelamineerde versies beschikbaar in diverse kleuren, wat de veelzijdigheid van het ontwerp benadrukt.

De poten van de Series 7 Chair zijn gemaakt van verchroomd staal, wat zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid. De stoel is verkrijgbaar met vier poten of met een draaibare basis, afhankelijk van de toepassing.

Historische Context

Arne Jacobsen was een vooraanstaande figuur in de Deense modernistische beweging. Zijn werk, inclusief de Series 7 Chair, wordt gekenmerkt door een combinatie van functionalisme en esthetiek. Jacobsen’s ontwerpen hebben een blijvende invloed gehad op de architectuur en het meubeldesign.

De techniek van het vormpersen van houtfineer was revolutionair in de tijd dat de Series 7 Chair werd ontworpen. Deze techniek maakte het mogelijk om complexe, driedimensionale vormen te creëren uit een enkel stuk hout, wat bijdroeg aan zowel de sterkte als de esthetiek van de stoel.

Populariteit en Impact

De Series 7 Chair is een van de meest verkochte stoelen in de geschiedenis van het meubeldesign, met miljoenen exemplaren wereldwijd. Het wordt vaak gebruikt in zowel residentiële als commerciële omgevingen, zoals kantoren, restaurants en openbare ruimtes.

De stoel is een cultureel icoon geworden en verschijnt regelmatig in films, televisieshows en fotoshoots. Het tijdloze ontwerp en de veelzijdigheid hebben de Series 7 Chair tot een favoriet gemaakt bij ontwerpers en architecten.

Onderhoud

De Series 7 Chair is relatief eenvoudig te onderhouden. Houten en gelamineerde oppervlakken kunnen worden gereinigd met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. De metalen poten kunnen worden gepolijst om hun glans te behouden.