Antwerps Huis Guiette van Le Corbusier op weg om Werelderfgoed te word

Sinds 2008 streven zeven landen, waaronder België, naar de UNESCO-werelderfgoedstatus voor Le Corbusier’s werk. Dit zou ook het Huis Guiette in Wilrijk omvatten, het enige Belgische gebouw van de beroemde architect. Gebouwd in 1926 voor schilder René Guiette, combineert dit huis woonruimte en atelier. Na jaren van vertraging lijkt de erkenning nabij, met een definitieve beslissing verwacht tussen 10 en 20 juli in Istanboel.

Al in 2008 dienden zeven landen, waaronder België, een aanvraag in bij de Unesco om een deel van het werk van Le Corbusier te erkennen als werelderfgoed. Nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen, ook voor het Huis Guiette, het enige Belgische gebouw dat werd ontworpen door de Zwitsers-Franse architect.

Schilder René Guiette liet in 1926 een huis bouwen aan de Populierenlaan in Wilrijk. Dat moest dienst doen als woonhuis en atelier. Guiette doopte het Les Peupliers maar vandaag staat het bekend als het huis Guiette. Architect Le Corbusier bewees met deze woning dat zijn theoretische Maison Citrohan ook gerealiseerd kon worden met beperkingen zoals het beschikbare budget, de wensen van de bouwheer en de bouwvoorschriften van de stad.

De woning werd gebouwd onder toezicht van de Antwerpse architect Paul Smekens. Voor Le Corbusier waren kleuren een belangrijk element om de architectuur te benadrukken. In mei 1927 kwam hij dan ook zelf ter plaatse om het kleurpalet voor de nieuwe woning te bepalen. Hij trok de ruimtes open door onder meer per kamer alle muren een andere kleur en in het gehele huis gelijklopende wanden dezelfde kleur te geven.

"Uitzonderlijke bijdrage aan modernistische architectuur"​

In 1978 werd het Huis Guiette beschermd als monument. Modeontwerpster Ann Demeulemeester kocht de woning in 1983. Na jaren leegstand liet zij er een atelier naast bouwen door de Antwerpse architect Georges Baines. Samen met fotograaf Patrick Robyn is ze nog steeds eigenaar van een van de belangrijkste ontwerpen van Le Corbusier.

De zeventien gebouwen van Le Corbusier die erkend kunnen worden bevinden zich naast België ook in Argentinië, Duitsland, India, Japen en uiteraard Frankrijk en Zwitserland. Na bezwaren van Unesco in 2009 en 2011 oordeelt het adviesorgaan Icomos nu dat ze “een uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de modernistische architectuurstijl vertegenwoordigen”. De definitieve beslissing over de toekenning van de status als werelderfgoed wordt tussen 10 en 20 juli in Istanboel genomen.