Arco, van Winterswijk in 1905 naar Apple in 2018

Het Nederlandse Arco is een familiebedrijf met momenteel de vierde generatie aan het hoofd. Een van hun werknemers viert zijn vijftigste werkjaar bij de meubelfabrikant. Maar Arco is ook nog steeds innovatief, en dat is zelfs Apple opgevallen.

In 1902 vestigt de familie Van Ast zich in Winterswijk. Vader Wouter werkt bij de marechaussee maar een val van zijn paard verplicht hem een andere job te zoeken. In 1904 opent hij een boek-, foto- en platenhandel, een jaar later gevolgd door de oprichting van NV Van Ast Lijstenfabriek & Glashandel. Wouters zonen Nico en Arie nemen de zaak over, die ze in het midden van de Tweede Wereldoorlog splitsen: Nico neemt de leiding over de lijstenfabriek en de glashandel, Arie opent vlak ernaast een meubelfabriek. Die noemt hij Arco, naar zijn voornamen Arend Cornelis.

In 1967 verwelkomen beide bedrijven een nieuwe werknemer. Willem ‘Wim’ van Ast, kleinzoon van Wouter van Ast, zal samen met zijn broer Wout Arco de komende jaren stevig doen groeien. Nico Bouwhuis gaat datzelfde jaar aan de slag als manusje-van-alles in de lijstenfabriek, dan onder leiding van Gerrit van Ast. Enkele jaren later nemen Wim en Wout de lijstenfabriek van hun neef Gerrit over.

Tijdens de grote meubelbeurs IMM Cologne presenteerde Arco een nieuwe XL-versie van de Essenza. Dat gebeurde in de vaste Arco showroom in Design Post Köln, tegenover de oostelijke ingang van het beursgebouw. Ook andere nieuwigheden, zoals een Re-Edition van de ronde, compacte tafel Diabolo van Arnold Merckx en een nieuwe fauteuil en stoel uit de Close-familie van IJslander Gudmundur Ludvik, werden er aan het grote publiek getoond.

Arco + Apple

Dat de Essenza zich een meubelklassieker mag noemen, bewees ze door onlangs de Amerikaanse tech-gigant Apple te overtuigen van de expertise van Arco. In april verhuizen ongeveer 14 000 werknemers van Apple naar een nieuw kantoor. 13 000 aannemers werkten meer dan 3 jaar aan het gebouw in de vorm van een ruimteschip, dat ongeveer 5 miljard dollar kost. In dat bedrag zit ook de aanschaf van nieuwe meubels inbegrepen. En een deel daarvan komt rechtstreeks uit Europa.

Overtuigd na een proefopdracht voor 100 Essenza-tafels bestelde Apple namelijk 500 exemplaren van het 300 kilogram zware Pod Island. Een nieuw en exclusief ontwerp, gerealiseerd in samenwerking met het architectenbureau dat de campus ontwerpt. Het bovenblad van de 5,5 meter lange tafel bestaat uit één stuk Duits hout maar de meubels worden met de hand gemaakt in het Nederlandse Winterswijk. Apple plaatst de Pods in de gemeenschappelijke ruimtes zodat werknemers ze kunnen gebruiken om te vergaderen, te eten of te brainstormen.

Kies jij net als Apple voor Arco? Ontdek hun assortiment bij ons in de showroom of plan een afspraak met een interieurarchitect.