CH24 Wishbone Chair – Carl Hansen

De CH24 Wishbone Chair van Carl Hansen & Søn, ontworpen door Hans J. Wegner, is een iconisch meubelstuk dat vakmanschap, esthetiek en comfort combineert. Met zijn kenmerkende Y-vormige rugleuning, handgeweven zitting en organische vorm blijft de Wishbone Chair een geliefde klassieker in zowel historische als moderne interieurs.
 

De CH24 Wishbone Chair, ontworpen door de Deense ontwerper Hans J. Wegner in 1949, is een iconisch stuk dat wereldwijd bekend staat om zijn vakmanschap, esthetiek en comfort.
Geproduceerd door Carl Hansen & Søn, wordt deze stoel vaak beschouwd als een meesterwerk van Deens design.

Ontwerp en Kenmerken

De Wishbone Chair dankt zijn naam aan de karakteristieke Y-vormige rugleuning, die zowel ondersteuning biedt als een visueel aantrekkelijk element toevoegt. Deze vorm biedt ook extra stevigheid aan de rugleuning.

De zitting is gemaakt van papierkoord, een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat met de hand wordt geweven. Het vergt ongeveer 120 meter papierkoord en drie uur vakmanschap om één zitting te voltooien.

De stoel heeft zachte, gebogen lijnen en een lichte, open constructie. Het ontwerp combineert functionaliteit met een minimalistische esthetiek, wat bijdraagt aan de tijdloze aantrekkingskracht van de stoel.

Historische Context

Hans J. Wegner wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste figuren in Deens modern design. Hij heeft meer dan 500 stoelen ontworpen, waarvan vele iconische status hebben bereikt. Wegner stond bekend om zijn focus op comfort, vakmanschap en esthetiek.

Carl Hansen & Søn, een gerenommeerde Deense meubelfabrikant, produceert de Wishbone Chair sinds 1950. De samenwerking tussen Wegner en Carl Hansen & Søn was cruciaal voor de productie en het succes van de stoel.

Materialen en Afwerkingen

De CH24 Wishbone Chair is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eiken, walnoot, beuken en esdoorn. Elke houtsoort biedt unieke eigenschappen en esthetische kwaliteiten. De afwerkingen variëren van natuurlijke olie en lak tot gekleurde beitsen en verf.

De zitting van papierkoord is verkrijgbaar in natuurlijke kleuren, zoals ongebleekt of zwart. Het materiaal is sterk, duurzaam en biedt een comfortabele zitervaring.

Populariteit en Impact

De Wishbone Chair is wereldwijd erkend en geprezen als een icoon van modern design. Het is opgenomen in de collecties van diverse designmusea en wordt gewaardeerd door zowel designprofessionals als liefhebbers.

De stoel heeft een grote invloed gehad op het meubelontwerp en blijft een inspiratiebron voor ontwerpers over de hele wereld. Het tijdloze ontwerp past in diverse interieurstijlen, van traditioneel tot modern.

Onderhoud

Het onderhoud van de CH24 Wishbone Chair is eenvoudig. Het houten frame kan worden afgestoft en indien nodig behandeld met een geschikt reinigingsproduct of onderhoudsmiddel. De papieren koordzitting kan voorzichtig worden gestofzuigd of afgenomen met een zachte, droge doek.