Edra Standard door de ogen van Francesco Binfaré

Het Master Team is fan van de Edra Standard, de sofa die je aanpast aan je eigen wensen en comfort. We zijn ook fan van de ontwerper, Francesco Binfaré. Dankzij Edra vertelt hij ons hoe hij naar zijn ontwerpen kijkt en waardoor hij zich laat inspireren. “Door zijn rechtstreekse relatie met ons lichaam zal de sofa het laatste item zijn dat ons huis verlaat, als al de rest al gedigitaliseerd is.

De samenwerking tussen Edra en Francesco Binfaré is lang en diepgaand. Binfaré werkt sinds 1960 als ontwerper en werd in 1992 door Massimo Morozzi gevraagd bij Edra. Het resultaat waren enkele belangrijke sofa’s, die getuigen van een buitengewone expressieve en innovatieve kracht. Maar hoe kijkt Binfaré zelf naar zijn sofa’s?

“Eeuwenlang, van de tronen van de farao’s tot de sofa’s van 18e-eeuwse gebouwen, zijn zitmeubelen het resultaat van één en dezelfde techniek: een houten frame dat de zithouding dicteert en een vulling die de stijfheid verzacht. De eerste echte revolutie komt in de jaren ’60, met polyurethaanschuim: vooral in de gedrukte versie, die de vormen bevrijdde. En dan is er nog de verspreiding van de lijmen, die een verstandige en duurzame montage mogelijk maken. Vanaf dat moment kan de techniek de beperkingen van het frame loslaten en kunnen industriële ontwerpers hun creativiteit de vrije loop laten. Mijn sofa’s zijn uitbeeldingen van de momenten die deel uitmaken van die aloude en universele geschiedenis van comfort.”

De tram in milaan en de stranden van salento

Dankzij zijn samenwerking met Edra kon ook Francesco Binfaré de beperkingen van het frame volledig loslaten. Wanneer de mogelijkheden onbeperkt zijn, is het echter makkelijk verdwalen. De Italiaanse meesterontwerper haalt zijn inspiratie uit het dagelijkse leven, met in zijn achterhoofd steeds de esthetische en praktische toepassingen van zijn sofa’s.

“Ik kijk naar de mensen. Ik bestudeer de passagiers in de tram in Milaan of de toeristen op de stranden in Salento, terwijl ze zonnebaden aan zee, op de rotsen. Ik zie hoe hun lichaam zich aanpast, hoe ze zoeken naar de beste houding, hun favoriete positie. Want een zetel is het portret van de manier waarop we willen zitten. Mijn onderzoek naar comfort komt daar vandaan.”

Edra Standard, model en synthese

Flexibeler en comfortabeler dan de Edra Standard van Francesco Binfaré wordt een sofa niet. Het sleutelelement is een ‘intelligent kussen’ dat dienst doet als steun voor de armen en rug en dat in elke denkbare vorm geplooid kan worden. Dat geeft je totale vrijheid van gebruik: symmetrisch of asymmetrisch, formeel of informeel, voor lezen of televisie kijken.

“Ik dacht aan enkele grote kussens die als armleuningen en rugleuningen dienen en plaatste ze op een vrije vorm van zittingen. Een slimme manier van bewegen, die mogelijk en moeiteloos wordt gemaakt door de technologie van Edra. Het is een verbindend en fysiek weefsel dat zichzelf probeert te verweren tegen een virtuele invasie. Door zijn rechtstreekse relatie met ons lichaam zal de sofa immers het laatste item zijn dat ons huis verlaat, als alles gedigitaliseerd is.”

De Edra Standard kreeg haar naam van het oude Franse ‘estendart’, wat vlag of banier betekent. Het is een aanvaard model, het resultaat van twintig jaar onderzoek dat begon met de eerste variabele sofa, L’Homme et la Femme uit 1993. De Edra On the Rocks bood al de vrijheid voor het combineren van modules. Standard is de synthese van dit onderzoek door Francesco Binfaré en Edra.