Edra: what’s in a name?

Het Italiaanse Edra kennen we van de fantastische zetels en fauteuils in onze showroom en onze realisaties. Het bedrijf werd in 1987 opgericht door broer en zus Valerio en Monica Mazzei. En daarbij kozen ze voor een naam die hun waarden en visie perfect samenvat.

Edra is een samentrekking van ‘exedra’ of ‘esedra’. In oude Griekse en Romeinse gebouwen was dat een ruimte waarvan één zijde volledig open was. Het was een statige plek, bedoeld om mensen te ontmoeten en met hen te converseren. De esedra maakt het belang duidelijk van de relatie tussen interieur en exterieur, tussen decor en architectuur, tussen gebouw en gebruikers.

“Esedra is niet zomaar een architecturale term”, schreef auteur Silvana Annicchiarico in 2007 in het boek Our Story, waarin Edra terugblikte op de eerste 30 jaar van het bedrijf. “Of het nu in de oorspronkelijke Griekse betekenis is, een stoel buiten de deur, of de huidige architecturale betekenis, een halfronde holte op een gevel of een opening in een binnenmuur, esedra roept het idee op van openen, van uitwisseling. Het is een stoel die naar buiten gaat of een gat dat uitnodigt om naar binnen te gaan.”

Zo wordt esedra een middel om mensen te verbinden, net zoals de meubels die Edra maakt. “Omdat ze binnen en buiten met elkaar in contact brengen, regel en uitzondering, orde en overtreding. Maar vooral omdat ze het designobject in dialoog brengen met de ruimte die het verwelkomt, met als doel elke keer een verrassingseffect te genereren, een perceptuele verwondering, een onverwachte visie.”

De waarden van Edra worden al tientallen jaar omgezet in vernieuwende ontwerpen door meesters zoals Francesco Binfaré en de broers Fernando and Humberto Campana. Ondertussen blijft Edra vernieuwen met unieke systemen zoals Smart Cushion en Gellyfoam, die ervoor zorgen dat de zetel zich aanpast aan jou in plaats van omgekeerd. Geen wonder dat Edra zich zo welkom voelt in onze Master showroom…