Fritz Hansen: design klassiekers van en voor alle

Al meer dan 150 jaar verblijdt Fritz Hansen de wereld met hedendaags design. De samenwerking met meesterlijke ontwerpers resulteerde in tal van design klassiekers. Daar komen nu kinderversies en de PK15 van Poul Kjærholm bij.

Design klassiekers

Wie Fritz Hansen zegt, zegt Arne Jacobsen. De Ant, de Series 7, de Grand Prix, de Swan, de Egg… Het zijn iconische stoelen en fauteuils, die je vandaag nog steeds in talloze interieurs overal ter wereld vindt. Ze dateren allemaal uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ondanks hun respectabele leeftijd hebben de ontwerpen van Jacobsen nog niets aan zeggingskracht en uitstraling verloren.

Maar voor Fritz Hansen is hedendaags design echt hedendaags. In de collectie vind je ontwerpen van beroemde namen zoals Piet Hein, Piero Lissoni en Kasper Salto. De producten van het Deense bedrijf zijn een weerspiegeling van hun toewijding aan buitengewoon vakmanschap, hoge kwaliteit van materialen en duurzaam design.

Design klassiekers voor kids

Duurzaam design gaat generaties lang mee. Je kan er dan ook niet jong genoeg mee in aanraking komen. Daarom introduceert Fritz Hansen de Kids’ Room. Arne Jacobsen ontwierp al kleinere versies van zijn stoelen voor bibliotheken en scholen. Nu vind je kinderedities van de Ant, Series 7, Lily en Grand Prix.

Nieuwe designs

Begin jaren tachtig verwerft Fritz Hansen de rechten op ‘The Kjærholm Collection’, de ontwerpen die Poul Kjærholm tussen 1951 en 1967 maakte. Tot dan bracht vooral zijn vriend Ejvind Kold Christensen zijn meubels op de markt. Beroemde meubels zoals de PK22 stoel, de Tulip Chair en de PK24 fauteuil tonen zijn voorliefde om staal te combineren met andere materialen.

In 1979, een jaar voor zijn overlijden, tekent Kjærholm de PK15 stoel. Het is het laatste meubel dat uit zijn tekenpen vloeit. De strakke lijnen, organische vormen en nauwkeurige proporties verraden het meticuleuze oog voor detail van de ontwerper. De PK15 is beschikbaar in natuurlijk of zwart essenhout, beide met een zitting van natuurlijk Frans riet.