Fritz Hansen eert Vico Magistretti en zijn Carimate stoel

6 oktober 2020 was de honderdste geboortedag van de Italiaanse meester Vico Magistretti, die in 2006 overleed. Fritz Hansen brengt met een gelimiteerde editie van de iconische Carimate stoel een treffende hommage.

Vico Magistretti was de zoon van een architect en werkte de eerste jaren van zijn carrière ook voor diens bureau. De Carimate stoel ontwierp hij in 1959 voor de golfclub in het gelijknamige Italiaanse stadje, 25 kilometer ten noorden van zijn werkplaats Milaan. Het clubhuis opende de deuren in 1962 en was een ontwerp van Magistretti en zijn collega Guido Veneziani.

“De wereldberoemde Carimate stoel was jarenlang een bestseller en combineerde landelijke eenvoud (het strooien zitvlak) met stedelijke verfijning”, schreef de Engelse krant The Guardian. “Verwonder je over de gladde lijnen van de houten steunen en poten, de opvallende kleur, het knalrode frame uit de popart, elementen van Scandinavisch design.”

Hommages aan moderne klassiekers

Om de honderdste geboortedag van wijlen Vico Magistretti te herdenken, brengt Fritz Hansen een limited edition van de Carimate uit. “Dit is een bijzondere stoel met erg veel presence en persoonlijkheid”, zegt Christian Andresen, hoofdontwerper van Fritz Hansen. “Vico Magistretti ontwierp hiermee een moderne klassieker. Het is een treffend meubelstuk, zowel losstaand als rond de eettafel.”

Fritz Hansen zorgde voor een update met meer dan respect voor het origineel. Zo werden de zithoogte en rugleuning lichtjes aangepast om de grotere mensen van vandaag extra comfort te bieden. Het originele strooien zitvlak is vervangen door een exemplaar in Europees, duurzaam vlas. Elke stoel is voorzien van een bronzen plaatje met daarop de unieke nummer van het exemplaar.

De Carimate is beschikbaar in rood en zwart als eerbetoon aan de eerste ontwerpen van Magistretti. Bovendien zijn er ook heel wat nieuwe kleuren voor de iconische vlinderstoel, de Series 7 van Arne Jacobsen. Zo blijft Fritz Hansen eer betuigen aan de meesters van het moderne design. Nog nieuw in het assortiment zijn de Stub bijzettafel met rond, glazen blad van Mette Schelde en de Let fauteuil van Sebastian Herkner.