Het tuinhuisje aan zee van Le Corbusier

Le Corbusier, allicht de beroemdste architect van de twintigste eeuw, sleet zijn laatste dagen in Roquebrune-Cap-Martin, niet ver van Monaco. Hij was er zo verliefd op een villa en het zeezicht dat hij er een camping en een vakantiehuisje ontwierp.

In 1923 overtuigt de jonge Roemeense architect en criticus Jean Badovici, die na de Eerste Wereldoorlog zijn opleiding geniet in Parijs, uitgever Albert Morancé van de noodzaak van een architectuurblad. Met Badovici als hoofdredacteur groeit Architecture Vivante uit tot een van de belangrijkste Europese vakbladen. Het tijdschrift besteedt met name aandacht aan opkomende modernistische bewegingen zoals De Stijl en Bauhaus. Onder meer Le CorbusierFrank Lloyd Wright en Ludwig Mies Van der Rohe leveren bijdragen.

Badovici geraakt bevriend met belangrijke figuren zoals Le Corbusier en Eileen Gray. Hij schrijft mee aan een nummer van het Nederlandse blad Wendingen over haar en samen werken ze aan E-1027, het mythische huis in het zuiden van Frankrijk. Le Corbusier is er kind aan huis, hij is dol op de architectuur en het prachtige zeezicht. Nadat Gray verhuisd is naar Parijs, nodigt Badovici Le Corbusier uit om kleurrijke muurtekeningen te maken in de villa. Het is nog steeds onduidelijk of Le Corbusier uiting wou geven aan zijn bewondering of zijn jaloezie. Gray is in elk geval woest wanneer ze hoort over dit ‘vandalisme’ in haar werkstuk.

De camping van L'étoile de mer

Tijdens zijn verblijven eet Le Corbusier graag in het nabijgelegen visrestaurant L’étoile de mer. Zo raakt hij bevriend met de eigenaar, die hem vraagt een camping te ontwerpen. De architect tekent vijf kleine maar multifunctioneel ingerichte cabines, an sich niet meer dan een slaapplek met opbergplaats en een kleine lavabo met een spiegeltje erboven, waardoor de ruimte groter lijkt.

Le cabanon des vacances

De restauranteigenaar betaalt Le Corbusier in natura met een stuk grond vlak naast zijn gebouw. Hij bouwt er zijn ‘cabanon des vacances’, met in de inkomhal een deurtje naar het restaurant waar hij jarenlang dagelijks eet. In tegenstelling tot de meeste van zijn projecten is de cabanon klein en sober ingericht. Zijn vrouw Yvonne slaapt op een houten bed, zelf verkiest hij een matras op de grond. Water en elektriciteit komen van het visrestaurant. In het nabijgelegen atelier met prachtig zeezicht tekent de architect enkele van zijn laatste projecten, waaronder enkele gebouwen in de Indische stad Chandigarh.

Le Corbusier had naar eigen zeggen niets meer nodig dan zijn cabanon en de zee. Op 27 augustus 1965 stierf hij aan een hartaanval tijdens een zwempartij in de zee waar hij zo van hield. Hij werd begraven in zijn geliefde Roquebrune-Cap-Martin, vlak bij zijn cabanon.