Hoe de Linteloo Broadway een historische Nederlandse cirkel rond maakt

Een simpel maar briljant idee gaf Roderick Vos de aanzet voor het ontwerp van de Linteloo Broadway sofa. Daarmee maakte hij een cirkel rond. Wandel mee langs de beroemde Amerikaanse straat, snuif de sfeer op en ontdek waar Broadway vandaan komt.

Broadway is misschien wel de beroemdste straat ter wereld. Ze loopt van zuid naar noord over de hele lengte van Manhattan, New York. Onderweg passeert ze langs onder meer het stadhuis van New York, Ground Zero, Greenwich Village, New York University, Union Square, Madison Square en Times Square.

De straat gaf bovendien haar naam aan de meest prestigieuze vorm van professioneel commercieel theater in de Verenigde Staten. Jaarlijks bezoeken miljoenen inwoners en vooral toeristen opvoeringen van toneelstukken en musicals in een van de ongeveer veertig zalen langs Broadway. Glitter, extravaganza en uitbundigheid staan hier centraal.

De cirkel rond

Broadway is afkomstig van het Nederlandse Breede Weg. Oorspronkelijk was het een pad dat de indianen gebruikten om van hun dorp naar hun jachtvelden te gaan. De weg wordt voor het eerst beschreven door David Pietersz. de Vries, een van de eerste Nederlandse kolonisten van Manhattan. Zij gaven het pad de naam Breede Weg. Die werd letterlijk vertaald toen de stad in Britse handen kwam.

Met de sofa Broadway maakt Linteloo de cirkel rond. “Soms zie je iets zo eenvoudig – en zo briljant – dat je je afvraagt waarom er niemand eerder op gekomen is”, klinkt het bij het Nederlandse designmerk. “Bij de modulaire Linteloo Broadway sofa van ontwerper Roderick Vos zijn de overgangen aan de zijkanten niet vierkant of rond maar afgeschuind in een hoek van 45 graden.”

Die innovatie geeft de Broadway een gevulde maar rechtlijnige vorm. Zo ontstaat de perfecte combinatie van organisch en kubistisch. De Linteloo Broadway heeft een krachtig silhouet, onderstreept door een stevige naad. Ideaal om een avondje te genieten van een Broadwaymusical!