“Ik ben een kind van Bauhaus”: Ginger Zalaba over Aisuu

De Walter Knoll Aisuu stoel heeft een prestigieuze Wallpaper Design Award 2020 in de wacht gesleept. Ginger Zalaba ontwierp de stoel als een hommage aan haar grootvader Otto Kolb, die Bauhaus exporteerde naar Amerika.

Otto Kolb was een Zwitserse architect en ontwerper. Hij was goed bevriend met andere artiesten zoals James Joyce, Wassily Kandinsky en Paul Klee en met architecten Walter Gropius en Le Corbusier. Eind jaren veertig emigreerde hij naar de VS, waar hij les gaf aan het beroemde Institute of Design in Chicago en bevriend geraakte met Ludwig Mies van der Rohe. Zijn huizen zijn nu Amerikaanse culturele monumenten, zijn ontwerpen werden aangekocht door musea in New York en Parijs.

Na ruim tien jaar keerde keerde Kolb terug naar zijn geboorteland. Hij werd rijk dankzij zijn uitvinding van een ijzeren draaitrap. In Wermatswil, een klein dorpje in de Zwitserse bergen, bouwde hij zijn ‘cilinderhuis’, een geniale mix van de Bauhaus-principes en Amerikaanse invloeden.

Vleermuisstoel wordt love chair

ndertussen was een van Kolbs ontwerpen al begonnen aan een wereldwijde veroveringstocht. Zelf noemde hij het de vleermuisstoel, naar de vleugelachtige armsteunen. In de Amerikaanse editie van Playboy werd zijn ‘Love Chair’ omschreven als een uitnodiging tot verleiding.

“Mijn grootvader had gewoon een talent om mooie dingen te maken”, vertelt kleindochter Ginger Zalaba. “Die waren altijd belangrijk voor onze familie. We groeiden op met zijn ontwerpen. Ik ben een kind van het Bauhaus.”

Na de dood van haar vader nam Ginger de familiezaak, die zich dan vooral bezig houdt met het bouwen van beursstanden, over. Ze wordt echter verliefd op de stoelen die haar grootvader ontwierp en steekt al haar spaargeld in haar eigen collectie. Daarmee trekt ze in 2015 naar het Salone del Mobile in Milaan.

Designreünie

Markus Benz, CEO van Walter Knoll, ontdekt op de beurs Aisuu, de nieuwe interpretatie van de stoel die zijn bedrijf een halve eeuw eerder op de markt had gebracht. Hij besluit samen te werken met de kleindochter van de ontwerper.

Ginger behoudt de stalen buizen en het lederen zitvlak maar tekent een compleet nieuw design. De Aisuu is geboren. “Het was tijd om de vleermuisstoel te moderniseren”, besluit Ginger. “Dat de nieuwe interpretatie gepresenteerd wordt door Walter Knoll zou mijn grootvader zeker plezier hebben gedaan.”