In memorian: Lou Jansen

Lou Jansen, een invloedrijke figuur in de Belgische architectuur, overleed op 6 december 2019 op 84-jarige leeftijd. Als prominent lid van de Turnhoutse School heeft hij een blijvende indruk achtergelaten op de modernistische stroming in de Kempen. Zijn werk, gekenmerkt door strakke lijnen en functionele ontwerpen, blijft een inspiratiebron voor architecten wereldwijd. Jansen’s architectonische erfenis, waaronder de iconische Sint-Jozefkerk en het kantoorgebouw van Van Gorp, illustreert zijn meesterlijke vakmanschap en innovatieve visie.

Lou Jansen: Meester van de Turnhoutse School

De Turnhoutse architect Lou Jansen, een prominente figuur in de modernistische architectuur, overleed op vrijdag 6 december 2019 op 84-jarige leeftijd. Als lid van de invloedrijke Turnhoutse School heeft Jansen een blijvende stempel gedrukt op de architectuur in de Kempen en ver daarbuiten.

Opleiding en Invloeden

Lou Jansen studeerde architectuur aan Sint-Lukas in Brussel. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij een voorliefde voor modernistische architectuur, geïnspireerd door reizen naar Belgisch Congo en Amerika. Vooral de werken van Mies van der Rohe maakten een diepe indruk op hem en beïnvloedden zijn architecturale stijl. 

Professionele Samenwerkingen

Na zijn afstuderen richtte Jansen samen met goede vriend en studiegenoot Rudi Schiltz een architectenbureau op. In de jaren zestig verwierf het duo meer dan 120 opdrachten, waarmee ze hun stempel drukten op de Kempense architectuur. Enkele van Jansens bekendste werken zijn de Sint-Jozefkerk in Meerhout, het kantoorgebouw van Van Gorp in Ravels, de Turnhoutse lagere jongensschool Sint-Victor en de meubeltoonzaal Sint-Antonius, die nu dienst doet als onze showroom. 

De Turnhoutse School

Jansen wordt gerekend tot de Turnhoutse School, een invloedrijke modernistische stroming die ook generatie- en stadsgenoten Paul Neefs, Paul Schellekens en Carli Vanhout omvatte. Deze groep zette Turnhout en omgeving op de architecturale kaart en vormde een brug tussen het voor- en naoorlogse modernisme. De Turnhoutse School kenmerkt zich door strakke lijnen, functionele ontwerpen en een harmonieuze integratie met de omgeving. 

Erfenis en Nalatenschap

Lou Jansen’s architecturale erfenis is te zien in de vele iconische gebouwen die hij heeft ontworpen. Zijn werk wordt gekenmerkt door een moderne, minimalistische stijl die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Jansen overleed na een lange ziekte, vijftig jaar nadat zijn beste vriend en zakenpartner Rudi Schiltz het leven liet in een auto-ongeval.

Jansen’s bijdragen aan de architectuur blijven een bron van inspiratie voor nieuwe generaties architecten. Zijn werk heeft niet alleen de regio Turnhout verrijkt, maar heeft ook bijgedragen aan de bredere modernistische beweging in België en daarbuiten.