Investeren in design: 5 verrassende verhalen

Natuurlijk koop je design omdat je het mooi vindt, omdat het iets over jezelf zegt. Maar echte klassiekers zijn ook het investeren waard omdat ze hun waarde behouden. Bovendien maakt het verhaal het object nog mooier. Ontdek deze 5 tips in onze showroom.

Deze vijf designitems zijn allemaal beschikbaar aan instapprijzen. Dat maakt ze ideaal om in te investeren voor bijvoorbeeld je huurappartement. Maar je vindt er ook vast en zeker een plaatsje voor in je nieuwe droomhuis. Want deze tijdloze klassiekers gaan een heel leven mee.

Vitra Ball clock

In de jaren vijftig, zestig en zeventig ontwierp de studio van George Nelson meer dan 100 verschillende klokken voor de Howard Miller Clock Company die vandaag verkocht worden door Vitra. Nelson kwam er achter dat mensen het uur aflezen van hoe de wijzers staan, niet van de cijfers. Die liet hij dan ook weg. Het meest herkenbare van zijn ontwerpen, de Ball Clock, kwam oorspronkelijk op de markt als Clock 4755 in zes verschillende kleuren. Vitra bracht de klassieker onder zijn echte naam uit, uitgerust met een hoogwaardig kwartsuurwerk, als verfrissend alternatief voor conventionele klokken.

Iittalo Aalto vase

De vloeiende, avantgardistische vormen doen anders vermoeden maar deze vaas won al bijna een eeuw geleden de eerste prijs in de Karhula-Iittala Glass Design Competition. Ze staat ook bekend als de Savoy Vase, naar het luxueuze Savoy restaurant in Helsinki waarvoor ze gemaakt is. Alvar Aalto gaf haar nog een andere naam: ‘Eskimåkvinnans skinnbyxa’, ‘de lederen broek van de Eskimo-vrouw’, naar de inspiratie die de golvende kledij van een Samische vrouw hem gaf. Het ontwerp lag hem nauw aan het hart: ‘aalto’ is ook Fins voor golven. Vandaag wordt elke Aalto Vase, ondertussen een echt designicoon, met de mond geblazen in de Iittala fabriek.

Carl Hansen Wishbone chair

Wie wil investeren in een echte klassieker, is bij de Carl Hansen & Søn CH24 aan het goede adres. De stoel dankt zijn beroemde bijnaam aan een steunelement. Ontwerper Hans J. Wegner liet zich voor de unieke vorm inspireren door de Chinese Ming-dynastie. De met stoom gebogen houten rug- en armleuning zijn voorbonden door een Y-vorm. Een ‘wishbone’ of ‘wensbotje’ is een bot in de vorm van een vork. Je vindt het bij vogels in de voorzijde van de romp. Vierhonderd jaar geleden ontstond de traditie dat wie het langste einde vast houdt bij het breken van het vorkbeen, een wens mag doen.

Eames house bird

Deze zwarte, houten vogel werd voor het eerst gemaakt door een Amerikaans koppel. Nee, niet Charles en Ray Eames, wel Charles en Edna Perdew. Zij runden een bedrijf dat pistolen repareerden en legden zich daarna toe op het snijden van houten lokvogels. De Eameses kochten er een van en gaven hem een prominente plaats in hun woonkamer. Via fotoreportages werd de vogel zo populair dat het koppel besloot hem in grote oplages te produceren. Zo vind je hem vandaag weer in woonkamers, balancerend op zijn pootjes en staart, elegant en onverzettelijk.

Hay pillows & plaids

Het Deense HAY is in 2020 nog maar net meerderjarig. Het werd in 2002 opgericht door Rolf Hay. Zijn ambitie? Een brug slaan tussen het moderne van de architectuur en het dynamische van de mode. Het hippe merk maakt dan ook meubels met een internationale uitstraling. Wij hebben echter ook een boon voor hun kussens en plaids. Ze zitten standaard in onze koffer wanneer we een nieuw ingerichte ruimte willen fotograferen. Een opvallend kleuraccent, de perfecte aanvulling voor je sofa of meer zitcomfort in je fauteuil? Je vindt het ongetwijfeld in het HAY-assortiment!