LC4 – Cassina

De LC4 chaise longue van Cassina, ontworpen door Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand, is een iconisch meubelstuk dat modernistisch design, ergonomisch comfort en tijdloze esthetiek combineert. Met zijn verstelbare zitting, hoogwaardige materialen en invloedrijke ontwerp blijft de LC4 een gewilde keuze voor designliefhebbers en interieurliefhebbers wereldwijd.

De LC4, ook bekend als de “chaise longue à réglage continu,” is een iconische ligstoel ontworpen door de beroemde architecten Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand in 1928. De LC4 wordt geproduceerd door Cassina en staat bekend om zijn functionele design, ergonomische comfort en esthetische eenvoud.

Ontwerp en Kenmerken

De LC4 is ontworpen met de menselijke vorm in gedachten, met een verstelbare ligpositie die zich aanpast aan de natuurlijke rondingen van het lichaam. De stoel biedt uitzonderlijk comfort in verschillende posities, van rechtop zitten tot volledig liggen. Hij is bekend om zijn verstelbaarheid. De zitting kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende hoeken, waardoor gebruikers de stoel kunnen configureren naar hun voorkeur voor lezen, ontspannen of zelfs slapen.

De stoel bestaat uit een gepolijst, verchroomd stalen frame dat op een zwart gelakt stalen basis rust. De zitting is gemaakt van polyurethaanschuim en bekleed met leer of koeienhuid, wat bijdraagt aan zowel het comfort als de luxe uitstraling van de LC4.

Historische Context

Het ontwerp van de LC4 weerspiegelt de modernistische principes van Le Corbusier, Jeanneret en Perriand, waarbij functionaliteit en eenvoud centraal staan. De chaise longue is ontworpen als een “machine voor ontspanning” en belichaamt de modernistische idealen van de vroege 20e eeuw.

De LC4 werd voor het eerst tentoongesteld in 1929 op de Salon d’Automne in Parijs, waar het veel aandacht en bewondering trok. Het ontwerp is sindsdien opgenomen in talloze publicaties en tentoonstellingen over modern design.

Materialen en Afwerkingen

De LC4 is verkrijgbaar in verschillende bekledingsopties, waaronder zwart leer, natuurlijk leer en koeienhuid. Deze variaties bieden de mogelijkheid om de stoel aan te passen aan verschillende interieurstijlen en persoonlijke voorkeuren.

De constructie van de LC4 is robuust en duurzaam, met een frame van verchroomd staal en een basis van gelakt staal. De hoogwaardige materialen zorgen ervoor dat de stoel zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel blijft.J

Populariteit en Impact

De LC4 wordt wereldwijd erkend als een meesterwerk van modernistisch design en heeft talloze prijzen en onderscheidingen gewonnen. Het is opgenomen in de collecties van vooraanstaande musea, waaronder het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

De LC4 heeft een blijvende invloed gehad op meubelontwerp en wordt vaak beschouwd als een van de meest iconische en invloedrijke ontwerpen van de 20e eeuw. Het heeft talloze ontwerpers geïnspireerd om de relatie tussen vorm, functie en comfort te verkennen.

Onderhoud

Het onderhoud van de LC4 varieert afhankelijk van de gekozen bekleding. Leren bekleding kan worden gereinigd en verzorgd met geschikte leerverzorgingsproducten, terwijl koeienhuid zorgvuldig moet worden onderhouden om zijn unieke uitstraling te behouden. Het metalen frame kan worden gepolijst om zijn glans te behouden.