Lederen meubels: welk leder kies je best?

Lederen meubels stralen klasse uit, zijn tijdloos en bieden je het toppunt van comfort. En daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Het goede nieuws is dat leder een enorm duurzaam materiaal is, tenminste indien je kiest voor een type dat past bij de omgeving en het gebruik.

Puur naturel leder: de zuiverste vorm

De meest zuivere vorm die je kan kiezen is naturel leder. Dit is werkelijk een fantastisch materiaal: het voelt enorm zacht aan, heeft prachtige natuurlijke kleuren en krijgt een mooi patina na verloop van tijd (vergelijk het een beetje met die oude leren boekentassen).

Meubelen in natuurlijk leder zijn, logischerwijze, het moeilijkst om te onderhouden. Het materiaal is heel gevoelig en er moet dan ook voorzichtig mee worden omgegaan. Heb je huisdieren of kleine kinderen? Dan ga je beter voor een andere soort.

Lederen meubels in licht gepigmenteerd leder

Het tweede type is licht gepigmenteerd leder; leer met een dun pigmentlaagje. Dit voelt eveneens erg zacht en soepel aan en heeft ook die uitstraling van natuurlijk leder.

Dankzij de lichte pigmentatie is dit type makkelijker in onderhoud dan natuurlijk leer. Daarnaast is het in meerdere kleuren beschikbaar, zodat je jouw lederen meubels perfect kan afstemmen op de rest van je interieur.

Gepigmenteerd leder dat tegen een stootje kan

Ten slotte hebben we ook nog het gepigmenteerd leder. Dit type is harder bewerkt dan de twee voorgaande en kreeg ook een sterke beschermlaag tegen vuil en vocht. Gepigmenteerde lederen meubels zijn makkelijk in onderhoud (ideaal voor kindjes en huisdieren!), lichtvast en verkrijgbaar in praktisch alle mogelijke kleuren.

Tips voor het onderhoud van lederen meubels

Heb je een keuze kunnen maken? Proficiat! Voor het onderhoud van je lederen meubels hebben we nog de volgende tips:

  • Plaats de meubels nooit in direct zonlicht, bij een radiator of een kachel. Hierdoor zal het leder uitdrogen en verkleuren.
  • Let op met donkere kledij zoals bijvoorbeeld jeansbroeken, want deze kunnen kleur afgeven.
  • Gebruik voor het dagelijks onderhoud een zachte (eventueel vochtige) doek. Enkele keren per jaar raden we een voedend product aan om het leder soepel te houden. Probeer zo’n product altijd eerst uit op een staal die je meekrijgt of op een onopvallend stukje van het lederen meubel.

Ben je op zoek naar prachtige lederen designmeubelen? Kom dan zeker eens langs in onze showroom, wij helpen je graag bij je zoektocht en geven je interieur advies op maat.