Lyngby Vase, een tijdloze klassieker

Wie Deens porselein zegt, zegt Lyngby Porcelæn. En wie Lyngby Porcelæn zegt, zegt Lyngby Vase. Die is vandaag nog even innovatief en oogstrelend als toen hij decennia geleden geïntroduceerd werd.

Van 1936 tot 1969 produceerde Lyngby Porcelæn enkele van de populairste serviezen en vazen van Scandinavië. Daarbij ontwikkelden ze enkele innovatieve ideeën. Zo stelde Lyngby als eerste ovenbestendige schotels voor die rechtstreeks op tafel geserveerd konden worden. Ze vonden ook de porseleinen thermosmok uit die de drank warm en de vingers fris houdt.

Ook na de sluiting bleef de stempel die Lyngby met haar onderscheidende ontwerpen op het Deense design gedrukt had duidelijk merkbaar. Geen wonder dat bij de heropening in 2012 liefhebbers onmiddellijk terug de weg vonden naar het prachtige assortiment

Het meest bekende ontwerp is de klassieke Lyngby vaas. Bij de voorstelling in 1936 stond die in schril contrast met de klassieke porseleintechnieken. Weg waren alle franjes. Onder sterke invloed van de Bauhausbeweging verschoof de focus van decoratief naar functioneel. De verticale vormen en elegante eenvoud van de Lyngby Vase waren helemaal nieuw.

Lyngby Vases worden nog steeds handgemaakt. De vaklui voegen met hun uniek oog voor detail kwaliteit en charme toe. “Wanneer het noordelijke licht de eenvoudige lijnen van het porselein raakt, ontstaan er schaduwen in de ruimtes er tussen die vormen en levendigheid toevoegen.”

Voor Kerstmis tover je in een handomdraai je klassieke Lyngby vaas om tot een decoratief stuk. Gebruik hem als voet voor jouw minimalistische kerstboom, een dennentak met kerstversiering. Of maak er een stijlvolle kaarshouder voor gezellige verlichting van je interieur. In onze Master Shop vind je onder meer stompkaarsen van Ester & Erik.