Master vakantietip: La Tourette van Le Corbusier

Passeer je deze zomer op weg naar het zuiden in de buurt van Lyon? Maak dan een tussenstop in Éveux voor La Tourette. Master zaakvoerster Goele vertelt waarom ze zo onder de indruk was van dit totaalwerk.

Le Corbusier ontwierp het klooster van Sainte-Marie de La Tourette, kortweg La Tourette genoemd, op vraag van de Dominicanen. Het bevindt zich in de gemeente Éveux, ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Lyon. De bouw startte in 1956, het lintje werd doorgeknipt in 1960. Aanvankelijk was La Tourette een opleidingsklooster. Na de gebeurtenissen van mei 1968 werd het omgevormd tot conferentiecentrum en retraite-oord.

Je kan dus logeren in La Tourette maar het ook bezoeken tijdens een gegidste rondleiding van 1,5 uur. Hiervoor moet je reserveren via de website. Dat loont absoluut de moeite, vindt Goele. “Op het eerste gezicht lijkt het klooster een samenraapsel van vele andere werken van Le Corbusier. Door de verschillende vormen en combinaties van kubussen en piramides weet je niet waar te kijken. Maar in dit gebouw vind je ook alle kenmerken van de Modulor, de antropometrische schaal van verhoudingen van Le Corbusier, terug.”

Het betonnen gebouw omvat onder meer een kapittelzaal, klas- en bezoeklokalen, een bibliotheek, een refter, keukens, honderd individuele cellen en een kerk. “Die is 17 meter hoog en heeft een echo van 6 seconden. Een foutje van de architect maar het maakt de ervaring wel heel mysterieus. Het lijkt wel alsof je antwoord krijgt van iets goddelijks, iets hogers. In de kerk kunnen de monniken hun teksten voor hun gezangen lezen doordat het indirect licht net over hun schouders op hun boek valt.”

La Tourette is een schoolvoorbeeld van het minimalisme van Le Corbusier. Ook in andere details valt op hoe de architect zijn ontwerp zag als een totaalproject. “Le Corbusier heeft aan alles gedacht, tot de afwerking van de handgrepen op de deuren en de keukenkasten toe”, legt Goele uit. “De nutsvoorzieningen duidde hij aan met verschillende kleuren: zwarte buizen voor elektriciteit, blauwe voor water en groene voor gas.”