Meesterlijk meubilair uit onze eigen ateliers

Dankzij onze Master ateliers werken we op maat van de klant. Dat gaat echter veel verder dan kastenmodules schikken of een tafelblad inkorten. Master heeft ook een collectie eigen meubilair. Daarmee zetten we de traditie van de masters van het meubeldesign verder.

In het najaar van 2019 verhuisden we de Master Ateliers van Meubelambacht naar de nieuwe vleugel van Master Meubel. “Meubelambacht produceerde vanaf het ontstaan in het midden van de jaren zeventig klassiek meubilair op ambachtelijke wijze”, vertelt Filip Versmissen, interieurarchitect en art director bij Master Meubel. “Meubelontwerp heeft altijd in deze familiezaak gezeten. Die kennis willen we behouden en doorgeven.” 

In de Master Ateliers worden designstukken gerestaureerd en raamdecoratie op maat gemaakt. Maar hier bevindt zich ook de R&D-afdeling, waar Filip gloednieuwe meubels ontwerpt. “In onze toonzaal hebben we een brede hedendaagse collectie meubilair”, legt hij uit. “Maar we krijgen ook veel vragen om oudere, modernistische woningen te restaureren. Dat is ook helemaal mijn ding. Die vragen zijn vaak zo specifiek dat ik regelmatig zelf meubels ontwerp.” 

Doordachte keuzes

Filip tekent bijvoorbeeld zelf bureau’s, dressoirs en kasten uit. “Steeds ‘pièces uniques’ op maat van de klant. Het vertrekt vanuit hun vraag. De meesters van het design, zoals Mackintosh en Rietveld, tekenden ook meubilair specifiek voor hun klant. Pas nadien werden sommige van hun ontwerpen in serie vervaardigd.” 

De meubels van Filip vallen in de smaak. “Automatische groeide hun aantal. Zo kwam het idee om ze te verzamelen in een collectie. Het zijn ontwerpen met een knipoog naar het verleden maar aangepast aan vandaag. Een goed voorbeeld zijn de dressoirs met ingebouwde muziekinstallaties. Vaak worden voor verluchting gaten geboord in de onderkant van een bestaande hangkast. Maar warmte stijgt en blijft dus toch gevangen. Daarom voorzie ik luchtdoorlatende deurtjes. Ik hou ervan om een praktisch probleem om te vormen tot een esthetische meerwaarde.” 

Een andere creatie van Filip is een hangend bureau, dat perfect past in een kantoor, home office of studentenkot. “Dat maken we met een afwerking in hout of in corian, een niet-poreus plaatmateriaal. Het is voorzien van een draadloze oplader voor je smartphone en wat bergruimte. Dankzij de ophanging in de muur is het bovendien erg makkelijk te onderhouden.” 

Duurzame tafel

In de Master showroom vind je onder andere ook de kleerkast die Filip in opdracht van architect Luc Vanhout ontwierp voor de renovatie van de dubbelwoonst van architect Jozef Schellekens in Turnhout. “Voor mij een droom om te kunnen tekenen in de tijdsgeest van het interbellum.” Zijn nieuwste meubel is een tafel. 

“Houtsoorten die traditioneel vaak gebruikt worden voor meubilair, zoals eiken en Amerikaanse noten, worden schaars”, vertelt hij. “Daarom wou ik een meubelstuk uit een sneller groeiende houtsoort maken. Mijn ovalen tafel is van grenenhout.” Grenen staat bekend als een zachte houtsoort die liever onzichtbaar wordt gebruikt.

“Het hout is geborsteld waardoor de zachte stukken uit de nerf werden verwijderd en er een groffer oppervlakte ontstaat. De afwerking gebeurt met ecologische verven. Een tafel is een gebruiksvoorwerp dus krijgen klanten een potje lak mee bij de aankoop. Daarmee kunnen ze zelf hun tafel bijkleuren wanneer er krassen op komen. Duurzaamheid vraagt ook een aangepaste manier van denken. Bovendien is deze tafel niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Dankzij het gebruik van grenen is ze een pak goedkoper dan een vergelijkbaar ontwerp in bijvoorbeeld eiken.”