Onze vakantietip: fietsen langs Antwerpse architectuur en design

De staycations hoeven gelukkig niet meer. Maar niks mis met een fijne uitstap in eigen land. Dit zijn onze zes favoriete tussenstoppen langs de Antwerpse Architectuurroute. En we voegden er meteen twee nieuwe aan toe. De ideale vakantietip voor deze zomer.

Antwerpen heeft heel wat mooie architectuur te bieden. Van het barokke eclecticisme van het wereldberoemde Centraal Station tot het hedendaagse kubisme van het MAS. Uit elke eeuw, periode en architecturale stijl vind je wel een fraai voorbeeld in Antwerpen. Dit zijn slechts zes van onze favorieten.

Kunst & Architectuur

Op de hoek van de Biekorfstraat en de Trapstraat vind je het Panamarenkohuis. Dit is het geboortehuis van een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de 20ste eeuw. Spot je het helikopterplatform en verder in de straat de muurschildering van Yves Tordoir? Fiets nog even verder naar het Sint-Jansplein en bekijk een van Panamarenko’s werken, Pepto Bismo.

Het Havenhuis op het Eilandje is een ontwerp van de betreurde Zaha Hadid. Zij tekende de plannen voor de opvallende nieuwbouw rond en op de beschermde brandweerkazerne. De hoofdzetel van Havenbedrijf Antwerpen lijkt op een met diamanten bezet zeilschip.

Tot rust komen in Zurenborg en Boekenberg

Wat niet kan ontbreken voor de perfecte vakantietip: plaatjes om even bij te komen. Zurenborg is misschien wel de mooiste buurt van Antwerpen. Hier vind je prachtige grandeur uit de belle epoque, met gevels uit de art nouveau, elegante straten en sfeervolle pleinen. Het hoogtepunt is de 19de-eeuwse Cogels-Osylei. Hier volgt het ene prachtige herenhuis na het andere.

Ook uit de 19de eeuw dateert het Boekenbergpark. Ga op verkenning langs de serpentinevijver, de rotsbrug met jachttoren en grotten waar een klein natuurhistorisch museum is ondergebracht. Vlakbij, op de Menegemlei 23, liet Renaat Braem zijn woning bouwen. Het huis van een van de belangrijkste Belgische architecten van na de Tweede Wereldoorlog kan op aanvraag bezocht worden.

Voor de lovers van het interbellum en modernisme

Tussen het Middelheim en het Kiel halen liefhebbers van het modernisme hun hartje op. Aan de Populierenlaan 32 staat Maison Guiette, de enige woning in België ontworpen door Le Corbusier. In deze modelwoning uit 1927 paste de beroemde Franse architect enkele nieuwe principes van de functionalistische bouwstijl toe.

De Tentoonstellingswijk herbergt huizen en appartementen van verschillende toparchitecten uit het interbellum. Een schoolvoorbeeld van de nieuwe zakelijkheid is het appartementsgebouw met atelier dat kunstschilder Emile Panzer in 1934 liet ontwerpen door Huib Hoste.

Twee designvolle tussenstoppen

Het vertrek en eindpunt van onze vakantietip, de 30 kilometer lange Architectuurroute, vind je op de bekende Grote Markt. Zin in een verkorte route? Plan dan een tussenstop bij de Vitra Partner Store Antwerp, Sint-Antoniusstraat 12, waar vroeger de kledingwinkel van Walter Van Beirendonck gevestigd was. En bij Espoo, Kloosterstraat 75/77, de bruisende thuis voor hippe antiekzaken die ook op zondag open zijn.