Realisatie: Binnenkijken bij een binnenhuisarchitect

Filip Vermissen en zijn gezin leven in een beschermde woning uit 1966 die werd ontworpen door Lou Jansen. Het gebouw herstelde de binnenhuisarchitect zoveel mogelijk in originele staat, in het interieur bracht hij de de 21e eeuw binnen.

Als groot fan van de Turnhoutse School, de modernistische architectuurstroming waarvan de Master Meubel showroom een mooi voorbeeld is, was Filip Versmissen op slag verliefd op dit gebouw langs een drukke weg tussen Turnhout en Antwerpen. “De architectuur van dit huis is het sterkste punt, ze geeft je een enorm gevoel van ruimtelijkheid”, aldus Filip. “Een groot deel van de woning is in originele staat hersteld maar wel aangepast aan de eisen van modern wonen.” Filip werkt als interieurarchitect bij Master Meubel en liet zich graag inspireren door zijn werkomgeving en zijn eigen passie voor inrichting bij het aankleden van zijn thuis.

Voor en na

Zalige zitkuil

Ongetwijfeld de belangrijkste ruimte in het huis is de erg ruime woonkamer. Aan de straatzijde bevindt zich een zitkuil waarin een Ligne Roset Togo sofa perfect past op een geweven en handgetuft tapijt van Nanimarquina. De woonkamervloer loopt naadloos door over de bovenkant van de kastenrij onder de haard en de televisie. Een B&B Italia uP poef uit 1969, ontworpen door Gaetano Pesce als kinderzitje en sculptuur, wordt overschaduwd door een enorm kunstwerk van de Chileense schilder Victor Ramírez.

Music maestro

In het midden van de woonkamer kun je je neervleien in een Cassina LC2 sofa, ontworpen door Le Corbusier, om te genieten van een streepje muziek. De platenspeler kreeg een plekje op de stijlvolle Zanotta Quaderna console. Luidsprekers van verschillende muziekinstallaties werden op subtiele wijze verwerkt in zowel de zwarte wandkast naast de zitkuil als in het dressoir naast de eettafel.

Dat hangdressoir lijkt een meubelstuk uit de jaren vijftig maar schijn bedriegt. Geïnspireerd door een reclame-affiche voor stofzuigers tekende Filip het helemaal zelf waarna het vervaardigd werd door de vakmannen van Master Meubel. Ontwerpen op maat doe je enkel met passie en plezier, niet alleen voor je klanten maar ook voor jezelf.

Corian in de keuken

Het achterste gedeelte van de woonkamer, met uitzicht op de prachtige tuin, loopt naadloos over in de open keuken. Daar trekken twee Louis Poulsen PH5 Classic lampen onmiddellijk de aandacht. Voor het topblad van het aanrecht koos Filip voor het stevige corian, met daaronder een strip van massief eiken.

Meesterlijk op maat

Ook voor andere kamers kon Filip rekenen op de expertise van het team van Master Meubel. Zo werden rondom de ingebouwde wasmachine en droogkast in de linnenkamer kasten van het Italiaanse Porro geplaatst. “Hun binnenkanten in mongoyfineer leken het meest op die van de originele kasten”, aldus Filip. In de badkamer werd op maat een kast met spiegelwand gemaakt. Voor de douche werd een fumé glasplaat en een wand van corian voorzien. Ook de corian vloer werd gemaakt in het atelier van Master Meubel.

Meubelklassiekers

Wat meubels betreft, koos Filip voor smaakvolle klassiekers, liefst uit de periode waarin het huis gebouwd werd. Eyecatcher in de hal is de Willow Chair, ontworpen in 1904 door Charles Rennie Macintosh en sinds 1973 terug in productie dankzij het Italiaanse Cassina. De bureaustoel in de kinderslaapkamer is een Vitra Panton Chair, de eerste stoel die uit één stuk plastic werd gegoten.

Het zit in de details

Filip is naar eigen zeggen het meest trots op de kleine details in de inrichting die niet direct opvallen. “Het inliggend plafond boven de zitkuil bijvoorbeeld, met al die kleine zwarte latjes, de flinterdunne gleuven van de schuifdeurtjes in het hangdressoir die mee gefineerd zijn of de latjes voor de achterliggende boxen waarop de tekening doorloopt. En natuurlijk het totale resultaat. Het is de architectuur van het huis die alles doet kloppen.”

Voor & Na

Bekijk hier alle foto's