Realisatie: Meesterlijk design, hedendaags en toch tijdloos

Master Meubel is fan van de meesters van hedendaags design. Daaronder rekenen we niet alleen grote namen uit het verleden maar ook de talenten van vandaag. Deze inrichting laat zien hoe makkelijk die twee met elkaar te combineren zijn.

Eero Saarinen ontwierp de Womb Chair eind jaren veertig nadat Florence Knoll hem gevraagd had om een stoel “die lijkt op een mand vol kussens, iets waarin ik me echt kan nestelen”. Een decennium later vroeg Charles Eames aan zijn vrouw Ray “Waarom maken we geen hedendaagse versie van de oude Engelse clubfauteuil?”. Het resultaat was de Eames Lounge Chair, vandaag eveneens een icoon. Wie deze twee meubels in zijn interieur heeft staan, hoeven we niet meer te overtuigen van onze passie voor de meesters van het hedendaags design en voor hun tijdloze ontwerpen.

klassiekers uit 1929 en 2016

De bewoonster van dit Luxemburgs appartement wou een tijdloos, blijvend waardevol maar ook zeker warm, hedendaags en leefbaar interieur. De stap naar enkele klassiekers was dan ook snel gezet. Maar klassiekers zijn niet alleen meubelstukken die enkele decennia geleden ontworpen werden. “We zijn begonnen met de zithoek”, vertelt interieurarchitect Eric. “Die moest ruimtelijk blijven dus stelde ik een losstaande zitbank tussen het keukeneiland en de televisie voor. Er zijn niet veel banken die achteraan mooi zijn maar bij de Knoll Avio van Piero Lissoni uit 2016 lopen de armleuningen en de rug in één lijn mooi door. In combinatie met een warme stof mag die van alle kanten gezien worden.”

Eric plaatste de sofa op een Tekla tapijt van Kasthall en gaf hem het goede gezelschap van een Barcelona fauteuil in een lederen uitvoering. Ludwig Mies van der Rohe ontwierp deze stoel voor de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona. Het kastje onder de televisie is de Credenza, ontworpen door Florence Knoll met haar leermeester Mies van der Rohe in het achterhoofd. Er is ook een duidelijke Nederlandse connectie aanwezig in de zithoek, met tegenover elkaar een hoge Arco lamp en een zwarte Cassina Utrecht, ontworpen door Gerrit Thomas Rietveld.

 

 

Van raamdecoratie tot verlichting

“Dankzij mijn voorstellen voor het salon groeide het vertrouwen tussen de klant en mij”, vertelt Eric. “Uiteindelijk heb ik nog een aantal ruimtes ingericht, waaronder het meubilair in de eetkamer en de verlichting in de hal.” In de eetkamer gaat de Knoll Grasshopper tafel met de aandacht lopen. “Net als de Avio een ontwerp van Piero Lissoni maar nog een jaartje recenter, uit 2017. We kozen voor een glossy finish van calacatta-marmer. De tafel past perfect bij de Florence Knoll Conference stoelen. De kast stelden we op maat samen uit de Landscape-elementen van Pastoe. We kozen voor zacht en warm teak met twee accenten.”

Voor de raamdecoratie deed de klant beroep op het Master atelier. “De JAB-stof voor de gordijnen beneden geeft extra warmte, de Luxaflex Silhouette blindes boven geven extra dimensie.” Voor de verlichting maakte Eric een selectie van bekende merken zoals Flos, Tom Dixon en Martinelli Luce. “Zowel de klant als ik vond het resultaat meer dan 100% geslaagd, echt een interieur voor ‘in de boekskes’ dus leuk dat het ook in het nieuwe magazine is verschenen”, besluit Eric lachend.

Bekijk hier alle foto's