Realisatie: Met respect voor de bestaande architectuur

In de Master showroom vind je design meubilair uit de vier windhoeken. Maar we beschikken ook over een team interieurarchitecten en vaklui in de Master Ateliers. Samen bieden ze je een volledige service, van advies bij je eerste plannen tot de laatste afwerking. Voor deze modernistische villa haalden we samen met de bewoners letterlijk en figuurlijk alles uit de kast.

Toen deze klanten uit Vlaams-Brabant de Master showroom bezochten, kon Master interieurarchitect Filip Versmissen zijn geluk niet op. “Ik woon zelf in een modernistische woning uit de jaren zestig, deze klanten hadden net een modernistische villa uit de jaren zeventig gekocht. Ze waren verliefd geworden op het huis en wilden het in ere herstellen. Ik zou het zelf ook niet anders willen aanpakken.”

In deze woning kon Master Meubel laten zien dat het zoveel meer is dan een meubelwinkel. “Het belangrijkste is het eindresultaat. Je moet niet al het oude meubilair vervangen door nieuw meubilair om een project te doen slagen. Vaak is advies geven minstens even belangrijk. Zo kregen op bepaalde plaatsen de radiatoren en de lichtarmaturen een andere kleur. Het zijn de onopvallende, onzichtbare dingen die het af maken. We hebben bijvoorbeeld op vraag van de klant het bestaande plafond in merantie hout op sommige plaatsen gerestaureerd. Op vele plaatsen wordt in zulke huizen vaak het volledige plafond vervangen, jammer genoeg.”

Perfect in harmonie

De zwevende kast in de woonkamer is een mooi voorbeeld van hoe we samen met de klant een interieur inrichten. “Deze nieuwe kast is volledig op maat gemaakt zodat ze dezelfde verhoudingen heeft als de vorige”, legt Filip uit. “Op vraag van de klant heb ik een ontwerp gemaakt waarin ook plaats was voor onder meer een muziekinstallatie. Zo’n versterker moet voldoende verlucht worden, dan zorg ik er voor dat dat netjes gebeurt, niet door gewoon gaten in de onderkant te boren. De kast is afgewerkt in groen marmer. Dat past bij de stijl van het huis en dit stuk mocht er ook wel wat uit springen.”

De bewoners combineerden een Knoll Saarinen Tulip tafel en de pas uitgebrachte Knoll Krusin stoelen van Master Meubel met een vintage kast van Pastoe. Het ronde tapijt is van Kasthall, de prachtige Lumina DOT lamp zorgt voor voldoende verlichting wanneer het buiten donker is. “Het warme hout van het plafond, het koude marmer van het tafelblad en het hangdressoir, de grote, stalen ramen: deze woonkamer is perfect in harmonie.”

In de zitkuil in de woonkamer plaatste Filip een Togo sofa van Ligne Roset. “Een lage sofa die perfect past bij de lage haard. Soms spreken meubels voor zichzelf. Vandaar ook dat het klassiekers worden natuurlijk.” De gordijnen aan het grote raam in de achtergrond, in stazzano-stof, werden in het Master Atelier op maat gemaakt voor deze woning.

Bedden en bureau's op maat

Voor het slaap- en badkamergedeelte werkte Filip heel wat meubelstukken op maat van zowel de bewoners als het huis uit. “Ik ben een paar keer bij de klanten thuis geweest. Het was een echte wisselwerking, met ideeën die heen en weer gingen. Ik heb heel wat eenvoudige 3D’s gemaakt, van een kamer of zoals een meubel, zodat we snel konden schakelen. Ook stalen en materialenkennis zijn onmisbaar om de ideeën om te zetten in de praktijk.”

De bedden in de kamers van de kinderen hebben allebei een geïntegreerd logeerbed, in de ene kamer een dubbel, in de andere een enkel. Op de rug van het dubbele bed werd een bureau bevestigd die heen en weer kan schuiven zodat de bewoners nog makkelijk aan het raam kunnen. “Het bureau, de legplanken en het bed in de andere kamer werden helemaal op maat ontworpen en gemaakt. Voor de kasten combineerden we maatwerk van het Italiaanse Porro eveneens met eigen ontwerp, vervaardigd in de Master Ateliers.” De bureaustoelen zijn Vitra Allstars.

Tapijt, corian en meranti

Over de hele bovenverdieping werd het tapijt vernieuwd. “Overal ligt nu 100% wollen, aangenaam aanvoelend Siwa tapijt van B.I.C.”, vertelt Filip. “Behalve in de badkamer aan de kinderkamers, daar ligt om praktische redenen een gietvloer.” In diezelfde badkamer werd de douche weg gewerkt achter een spiegel, in de badkamers bij de ouderkamer staat een vrijstaand bad. “Het is een minimale badkamer geworden. Hier primeren het zicht op de natuur en de architectuur. De Molteni-kasten met de bijzondere deuren, afgewerkt alsof het een bezette muur is, en het zwevende ladekastje, in merantihout zoals het plafond, zijn naast praktisch ook in harmonie met de ruimte.”

Ook zowel in de badkamers als in de slaapkamers werd extra aandacht besteed aan de details die de liefde voor de geschiedenis en de authenticiteit van het huis verraden. “Het is een kwestie van oog hebben voor wat er was, wat er is en wat er kan komen. In een van de slaapkamers werd een plint van geglazuurde tegeltjes hersteld. In de meeste gevallen zou die worden afgebroken en vervangen door een plint in mdf. Ik ben de klanten dan ook zeer dankbaar dat ze de authenticiteit niet wilden wegnemen door die details verloren te laten gaan. Dat getuigt van een gedeeld respect voor zulke woningen. Daarnaast wilden de klanten graag dat de kostbare ‘mid century mosaic’ van Roger Capron in hun interieur werd hergebruikt. Op formaat van die tegeltjes heb ik dan hangkastje getekend in Amerikaans noten. De tegeltjes zelf zijn verwerkt in de binnen- en buitenkant van de badkamerkastjes.”

Bekijk hier alle foto's