Superellipse – Fritz Hansen

De Superellipse tafel van Fritz Hansen is een iconisch meubelstuk ontworpen door de Zweedse wiskundige en ingenieur Piet Hein, samen met de Deense architect Arne Jacobsen en ontwerper Bruno Mathsson. De tafel werd voor het eerst geïntroduceerd in 1968 en is sindsdien een populair en tijdloos ontwerp gebleven.

Ontwerp en Kenmerken

De naam “Superellipse” verwijst naar de unieke vorm van het tafelblad, een wiskundige figuur die een middenweg vormt tussen een rechthoek en een ellips. Deze vorm biedt een harmonieuze en dynamische esthetiek die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is.

De superelliptische vorm zorgt niet alleen voor een elegant uiterlijk, maar biedt ook praktische voordelen. De afgeronde hoeken en gelijkmatige vorm maken de tafel geschikt voor meerdere zitplaatsen, zonder dat er scherpe randen in de weg zitten.

Het ontwerp van de Superellipse is tijdloos en past moeiteloos in verschillende interieurstijlen, van modern tot klassiek. De strakke lijnen en eenvoudige vormen dragen bij aan een ingetogen en toch opvallende esthetiek.

Materialen en Constructie

De tafel is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder laminaat, fineer en massief hout voor het blad. De poten zijn meestal gemaakt van staal, wat zorgt voor duurzaamheid en stabiliteit. De materialen worden zorgvuldig geselecteerd om zowel esthetische als functionele duurzaamheid te garanderen.

De constructie van de Superellipse tafel vereist hoogwaardig vakmanschap. De verbinding tussen het tafelblad en de poten is stevig en zorgvuldig ontworpen om maximale stabiliteit te bieden. De afwerking is strak en verfijnd, wat bijdraagt aan de algehele kwaliteit van het meubelstuk.

Historische Context

Piet Hein was een veelzijdige wiskundige, dichter en ontwerper die bekend stond om zijn werk in zowel de wetenschap als de kunst. Zijn concept van de superellips is een wiskundige formule die hij toepaste op verschillende ontwerpen, waaronder de Superellipse tafel.

Arne Jacobsen was een invloedrijke Deense architect en ontwerper, bekend om zijn bijdragen aan modern design. Bruno Mathsson was een prominente Zweedse meubelontwerper. Hun samenwerking met Piet Hein resulteerde in een combinatie van wiskundige precisie en Scandinavische designtraditie.

Fritz Hansen, opgericht in 1872, is een gerenommeerde Deense meubelfabrikant die bekend staat om zijn productie van iconische designmeubelen. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van samenwerking met beroemde ontwerpers en produceert de Superellipse tafel sinds de introductie in 1968.

Populariteit en Impact

De Superellipse tafel wordt beschouwd als een designklassieker en geniet wereldwijde erkenning. Het meubelstuk is geliefd bij designliefhebbers en interieurontwerpers vanwege zijn unieke vorm en tijdloze ontwerp.

Dankzij het veelzijdige en tijdloze ontwerp kan de Superellipse tafel worden geïntegreerd in diverse interieurstijlen, van moderne woonkamers tot stijlvolle kantoorruimtes en openbare instellingen zoals conferentiezalen en restaurants.

Onderhoud

Onderhoud van de Superellipse tafel is relatief eenvoudig. Regelmatig afstoffen en afnemen met een zachte, vochtige doek helpen om het tafelblad en de poten schoon te houden. Voor specifieke afwerkingen zoals houtfineer zijn er aanbevolen onderhoudsproducten die de glans en duurzaamheid behouden. Het is belangrijk om de onderhoudsinstructies van de fabrikant te volgen om de levensduur van de tafel te waarborgen.