Wassily Chair – Knoll

De Wassily Chair van Knoll, ontworpen door Marcel Breuer, is een iconisch meubelstuk dat modernistisch design, innovatieve materialen en tijdloze esthetiek combineert. Met zijn gebogen stalen frame, hoogwaardige lederen riemen en minimalistische vorm blijft de Wassily Chair een gewilde keuze voor designliefhebbers en interieurliefhebbers wereldwijd.

De Wassily Chair, ook bekend als de Model B3 chair, is een iconische stoel ontworpen door de Hongaarse modernistische architect en ontwerper Marcel Breuer in 1925-1926. Deze stoel wordt geproduceerd door Knoll en staat bekend om zijn innovatieve gebruik van materialen en minimalistische design.

Ontwerp en Kenmerken

De Wassily Chair is een van de eerste meubelstukken die gebruik maakt van gebogen stalen buizen, een techniek geïnspireerd door de constructie van fietsstuur. Dit gebruik van stalen buizen maakt de stoel zowel licht als sterk.

Het ontwerp van de Wassily Chair is een toonbeeld van minimalisme en functionaliteit. De strakke lijnen en eenvoudige constructie reflecteren de Bauhaus-principes van eenvoud, functionaliteit en het gebruik van moderne industriële materialen.

De zitting, rugleuning en armleuningen van de stoel zijn gemaakt van stevige, maar comfortabele lederen riemen die strak over het stalen frame zijn gespannen. Dit zorgt voor zowel een comfortabele zitervaring als een esthetisch aantrekkelijke vorm.

Historische Context

De Wassily Chair werd ontworpen tijdens Breuer’s tijd aan het Bauhaus, een invloedrijke Duitse kunst- en designschool die zich richtte op het verenigen van kunst, ambacht en technologie. De stoel belichaamt de Bauhaus-filosofie van het combineren van kunst en industriële techniek.

De stoel kreeg zijn naam pas jaren later, toen een medewerker van de Italiaanse fabrikant Gavina ontdekte dat Breuer’s vriend, de beroemde schilder Wassily Kandinsky, een groot bewonderaar was van het ontwerp. Vandaar de naam “Wassily Chair.”

Materialen en Afwerkingen

Het frame van de Wassily Chair is gemaakt van verchroomd staal, dat zowel duurzaam als esthetisch aantrekkelijk is. Het gebogen staal geeft de stoel een lichte en luchtige uitstraling.

De stoel is bekleed met hoogwaardige lederen riemen die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit en bruin. Deze riemen bieden een goede balans tussen stevigheid en comfort.

Populariteit en Impact

De Wassily Chair is een van de meest iconische ontwerpen uit de 20e eeuw en wordt wereldwijd erkend en geprezen. Het ontwerp heeft talloze prijzen gewonnen en is opgenomen in de collecties van prominente musea zoals het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

De stoel heeft een grote invloed gehad op het modernistisch meubelontwerp en heeft de weg gebaand voor het gebruik van stalen buizen in meubelconstructie. Het minimalistische ontwerp en de innovatieve materiaalkeuze hebben talloze andere ontwerpers geïnspireerd.

Onderhoud

Het onderhoud van de Wassily Chair is relatief eenvoudig. Het stalen frame kan worden gereinigd met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om de glans te behouden. De leren riemen kunnen worden verzorgd met geschikte leerverzorgingsproducten om hun flexibiliteit en uitstraling te behouden.