Zo vind je jouw perfecte bureaustoel

Wie een zittend beroep heeft – en zo zijn er steeds meer mensen – brengt heel wat uren op zijn of haar bureaustoel door. Maar ook wanneer je hem enkel gebruikt om even mails te beantwoorden, is de keuze van het juiste zitmeubel essentieel. Met deze tips stel je je eigen verlanglijst samen en ontdek je jouw perfecte bureaustoel.

1. Op het eerste gezicht

Bureaustoelen zijn er in honderden maten en kleuren. Bij een eerste zoektocht kijk je allicht naar de prijs en hoe de stoel er uit ziet. Twee belangrijke factoren maar denk minstens even goed na over de kwaliteit en de ergonomie. Een goede bureaustoel gaat lang mee. Bovendien zorgt hij er voor dat je geen lichamelijke klachten krijgt. Hij moet dus vanzelf comfortabel zitten of zo instelbaar zijn.

2. Zelf verstellen

Er zijn enkele vuistregels die zorgen voor een comfortabele en ergonomische zithouding. Controleer dus zelf of daar aan voldaan wordt wanneer je plaats neemt in de bureaustoel die jij op het oog hebt.

  • Perfecte zithoogte: met je voeten plat op de grond maken je boven- en onderbenen een rechte hoek van 90°.
  • Perfecte armhoogte: met ontspannen schouders en je onderarmen plat op de armleuning maken ook deze een rechte hoek van 90° met je bovenarmen.
  • Perfecte zithouding: de ideale rugleuning volgt de S-curve van je ruggenwervel zodat de bolling precies het holle gedeelte van je rug ondersteunt.

3. Voor alledaags gebruik

Hou ook zeker in je achterhoofd waarvoor je stoel moet dienen. Spendeer je je volledige werkdag achter je bureau? Of neem je slechts af en toe even plaats achter je computer? Gebruik je je bureau om aan te tekenen of te bouwen? Of zit je meer stil omdat je enkel aan je laptop werkt?

Met de antwoorden op bovenstaande vragen kom je ongetwijfeld terecht bij een van de volgende opties.

Het vrijetijdsmodel

Wie af en toe zittend werkt, kan er voor kiezen om de looks zwaarder door te laten wegen dan de ergonomie. Dat de twee elkaar niet hoeven uit te sluiten, bewijst de Vitra Tip Ton van Barber & Osgerby uit 2011. Dit was de eerste kunststof stoel uit één vorm die voorwaarts kantelbaar is. In die stand blijven de ruggengraat en het bekken recht en wordt de bloedcirculatie naar de buik- en rugspieren verbeterd. Hij is bovendien leverbaar in acht kleuren zodat je gegarandeerd een versie vindt die past in jouw interieur.

Het allround instapmodel

Wie meer naar een ‘echte’ bureaustoel neigt, komt terecht in deze volgende categorie. Deze bureaustoelen zijn basic en flexibel. Ze voelen zich dan ook thuis op de meest uiteenlopende werkplekken, van kinderkamers over studentenkoten tot thuiskantoren. Enkele allround instap bureaustoelen uit de Master showroom:

  • De in de hoogte verstelbare, aaibaar ronde Rookie en Allstar die Konstantin Grcic ontwierp voor Vitra
  • HAY About A Chair AAC 52: in de hoogte verstelbaar en dankzij de keuze tussen verschillende zitvlakken, stoffen en kleuren aanpasbaar aan elke omgeving.
  • De prachtig gekromde Arper Catifa 60 van Lievore Altherr Molina met aluminium basis en afwerking in verschillende kleuren

Het medium model

Wie enkele uren per dag zittend werkt, zal zijn of haar bureaustoel in deze categorie vinden. Neem bijvoorbeeld de Vitra Physix: in de hoogte verstelbaar, ronddraaiend en kantelbaar. Alberto Meda liet zich voor de doorlopende zitschaal inspirireren door de Aluminium reeks van Charles & Ray Eames. De EA 117, 118 en 119 zijn overigens nog steeds populaire, zij het duurdere bureaustoelen uit diezelfde Aluminium reeks.

Het superdeluxe promodel

Spendeer je lange werkdagen achter je bureau? Dan is de investering in een duurzame, volledig uitgeruste bureaustoel meer dan een goed idee. Onze pro tip is de ID reeks van Vitra en Antonio Citterio. Voorwaartse en achterwaartse kanteling, lendesteun, zithoogte, armleuningen, ontelbaar veel kleuren, zelfs het design… Er is weinig dat je niet aan je persoonlijke smaak kunt aanpassen bij deze bureaustoelen.