Cassina LC Collection door Le Corbusier

De Unesco heeft zeventien gebouwen in zeven landen van Le Corbusier, waaronder het Antwerpse Huis Guiette, gekwalificeerd als werelderfgoed. Naast architect was Le Corbusier ook meubelontwerper. Cassina heeft nog steeds het alleenrecht op de LC Collection.

Aanvankelijk maakte Le Corbusier, geboren in 1887 als Charles-Édouard Jeanneret-Gris, gebruik van bestaande meubelen voor zijn projecten. Hij begon te experimenteren met meubelontwerp in 1928, toen architecte Charlotte Perriand zijn studio vervoegde. Ook zijn neef Pierre Jeanneret droeg bij aan zijn designs. Het Duitse Thonet begon vanaf 1930 de meubelen van Le Corbusier, Jeanneret en Perriand te vervaardigen. Via de Zwitserse galerie-eigenaar Heidi Weber, die vanaf 1959 de LC Collection door lokale ambachtslui liet vervaardigen, kwam de productie in 1964 exclusief terecht bij het Italiaanse Cassina S.p.A. in Meda.

De LC Collection van Cassina is een iconische reeks meubels. Deze collectie omvat enkele van de meest herkenbare stukken uit de modernistische meubelontwerp geschiedenis en staat bekend om zijn strakke lijnen, innovatieve gebruik van materialen, en functionele ontwerpen.

Meer dan een halve eeuw later blijft Cassina de enige firma die de LC Collection mag vervaardigen en verkopen. Het designbedrijf combineert handenarbeid met de nieuwste technologie om deze tijdloze klassiekers nog steeds naar het authentieke voorbeeld van bijna een eeuw geleden te produceren. Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de LC Collection kregen de meubelen een milieuvriendelijker jasje aangemeten.

Materialen en Productie

Cassina vervaardigt de LC Collection met hoogwaardige materialen, waaronder gepolijst of verchroomd staal, luxe leersoorten, en glas. Het bedrijf zorgt ervoor dat elk stuk trouw blijft aan de oorspronkelijke ontwerpen van Le Corbusier, Perriand en Jeanneret, waarbij ze zowel authenticiteit als kwaliteit garanderen.

Invloed en Erfgoed

De LC Collection heeft een enorme impact gehad op het moderne meubelontwerp en wordt nog steeds geprezen om zijn tijdloze stijl en functionaliteit. Deze meubelstukken zijn niet alleen populaire keuzes voor hedendaagse interieurs, maar worden ook vaak tentoongesteld in musea en designgalerijen over de hele wereld. 

Hier zijn enkele hoogtepunten uit de LC Collection:

LC1 Sling Chair - 1928

Deze stoel is een voorbeeld van minimalistisch ontwerp en bestaat uit een stalen frame met een zitting van leer of canvas. De stoel is ontworpen om zowel comfort als esthetiek te bieden.

LC2 en LC3 Grand Confort - 1928

De LC2 en LC3 zijn luxueuze fauteuils en banken met een kubistisch ontwerp. Ze zijn voorzien van een extern stalen frame dat de losse kussens op hun plaats houdt, wat een gevoel van zwevend comfort creëert.

LC4 Chaise Longue - 1928

De LC4 is wellicht een van de beroemdste stukken uit de collectie. Deze chaise longue is ontworpen om de natuurlijke vormen van het lichaam te volgen, en biedt ultiem comfort. Het verstelbare ligbed is gemonteerd op een stalen frame.

LC6 Table - 1928

Deze tafel heeft een innovatief ontwerp waarbij een stalen frame het glazen tafelblad ondersteunt. De LC6 is een elegant stuk dat functionaliteit combineert met esthetiek.

LC7 Swivel Chair - 1927

De LC7 is een draaibare stoel die oorspronkelijk werd ontworpen voor het appartement van Charlotte Perriand. De stoel combineert een stalen frame met een comfortabele zitting en rugleuning.

LC10-P Table - 1928

Deze tafel heeft een eenvoudig maar elegant ontwerp met een stalen frame en glazen tafelblad, geschikt voor diverse interieurstijlen.

Samenvattend, de LC Collection van Cassina blijft een essentiële en invloedrijke verzameling binnen de moderne designwereld, die zowel esthetisch als functioneel een voortrekkersrol heeft gespeeld in de geschiedenis van meubelontwerp.