Noguchi Coffee Table – Vitra

De Noguchi Coffee Table van Vitra, ontworpen door Isamu Noguchi, is een iconisch meubelstuk dat kunst en functionaliteit combineert. Met zijn organische vorm, hoogwaardige materialen en tijdloze esthetiek blijft de Noguchi Coffee Table een geliefde keuze voor designliefhebbers en interieurontwerpers wereldwijd.

De Noguchi Coffee Table, ontworpen door de Japans-Amerikaanse kunstenaar en ontwerper Isamu Noguchi in 1947, is een iconische salontafel die elegantie, eenvoud en modernistisch design combineert. Geproduceerd door Vitra, staat deze tafel bekend om haar sculpturale vorm en gebruik van natuurlijke materialen.

Ontwerp en Kenmerken

De Noguchi Coffee Table bestaat uit een organisch gevormd glazen tafelblad dat rust op twee identieke, massief houten basisdelen die in elkaar grijpen. Deze basisdelen vormen een stabiele en esthetisch aantrekkelijke ondersteuning voor het tafelblad.

Het tafelblad is gemaakt van zwaar, helder glas, terwijl de basis verkrijgbaar is in verschillende houtafwerkingen, waaronder walnoot, esdoorn en zwart esdoorn. De combinatie van glas en hout geeft de tafel een warme, natuurlijke uitstraling.

De tafel is zowel functioneel als een kunstobject. Het transparante glas en de open basis zorgen voor een lichte en luchtige uitstraling, terwijl de stevige constructie praktische bruikbaarheid biedt.

Historische Context

Isamu Noguchi was een veelzijdige kunstenaar die werkte in verschillende disciplines, waaronder beeldhouwkunst, architectuur en landschapsontwerp. Zijn werk wordt gekenmerkt door een harmonieuze integratie van kunst en functionaliteit.

De Noguchi Coffee Table werd oorspronkelijk geproduceerd door Herman Miller in de Verenigde Staten. Vitra produceert de tafel nu voor de Europese markt. Beide bedrijven staan bekend om hun hoge kwaliteitsstandaarden en toewijding aan iconisch design.

Materialen en Afwerkingen

Het tafelblad is vervaardigd van 19 mm dik glas, wat zorgt voor duurzaamheid en een luxueuze uitstraling. Het gewicht van het glas draagt bij aan de stabiliteit van de tafel.

De basis is gemaakt van massief hout en is zorgvuldig afgewerkt om de natuurlijke schoonheid van het materiaal te benadrukken. De houtafwerkingen omvatten opties zoals walnoot, esdoorn en zwart gelakt hout, waardoor de tafel kan worden aangepast aan verschillende interieurstijlen.

Populariteit en Impact

De Noguchi Coffee Table is wereldwijd erkend als een meesterwerk van modern design. Het is opgenomen in de collecties van verschillende musea voor moderne kunst en design, zoals het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

De tafel heeft een blijvende invloed gehad op meubelontwerp en wordt vaak gezien als een symbool van mid-century modern design. Het innovatieve gebruik van materialen en de sculpturale vorm hebben vele ontwerpers geïnspireerd.

Onderhoud

Het onderhoud van de Noguchi Coffee Table is eenvoudig. Het glazen blad kan worden gereinigd met een glasreiniger en een zachte doek. De houten basis kan worden afgestoft en indien nodig behandeld met een houtreiniger of -polish om de afwerking te behouden.